Proizvodnja se u Pharma product-u

1. Proizvodnja dijetetskih proizvoda – sirupa – Pharma product za izradu sirupa primenjuje procesnu opremu sa zatvorenim sistemom proizvodnje, koji omogućava zagrevanje termostabilnih komponenti sirupa vodenom parom do 100°C, zatim ubrzano hlađenje hladnom vodom do 60°C, kada se kroz pomoćni otvor dodaju termolabilne komponente – vodeno-alkoholni ekstrakti biljnih droga, uz neprestano mešanje. Kako je sistem zatvoren, nema gubitka sadržaja isparavanjem.
Sirup se zatim filtrira kroz sintetski filter (sa otvorom pora od 80μm) pod pritiskom u bočice koje su hemijski i bakteriološki spremne za upotrebu („raedy for use“), u prostoru laminarnog protoka vazduha odgovarajućeg kvaliteta i zatvaraju aluminijumskim lakiranim zatvaračima sa umetkom pomoću mašine za oblikovanje navoja i pertlovanje.

2. Proizvodnja sterilnih vodenih rastvora (medicinska sredstava, sterilni tečni galenski lekovi) – savremenim sistemom dobijena i razvodom potrebna količina prečišćene vode prebaci se u procesnu opremu sa zatvorenim sistemom proizvodnje i u njoj rastvore ostale komponente rastvora. Rastvor se zatim steriliše termičkim putem (121°C 21 min), ohladi ubrzanim sistemom hlađenja do 35°C, ubacivanjem sterilnog vazduha filtrira kroz mikrobiološki filter u sterilnu ambalažu i zatvara na mašini za zatvaranje. Ceo proces proizvodnje se obavlja u kvalifikovanom vazduhu, a doziranje i zatvaranje ambalaže u zoni laminarnog toka sterilnog vazduha.

3. Proizvodnja rastvora (nesterilni tečni galenski lekovi, tečni preparati opšte namene) – proizvodnja se obavlja u procesnoj opremi sa zatvorenim sistemom proizvodnje. Doziranje u odgovarajuću ambalažu i zatvaranje adekvatnim zatvaračima se obavlja u prostoru koji je za određenu grupu proizvoda predviđen.

4. Polučvrsti farmaceutski oblici preparata opšte namene – proizvode se u procesnoj opremi koja omogućava zagrevanje pregrejanom vodenom parom preko duplog zida, mešanje specijalnom mešalicom koja „seče“ masu u 32 ravni i na kraju hlađenje hladnom vodom preko duplog zida. Doziranje se vrši, ubacivanjem vazduha pod pritiskom, u odgovarajuću ambalažu.

Svim proizvodima se određuju fizičko-hemijske karakteristike i mikrobiološki kvalitet prema propisanim zahtevima u akreditovanim laboratorijama.

Pogoni u proizvodnji:

– pogon za proizvodnju dijetetskih proizvoda
– pogon za proizvodnju medicinskih sredstava
– pogon za izradu galenskih lekova
– pogon za proizvodnju preparata opšte namene

Slike proizvodnje