srenPon - Pet 08:00 - 17:00 +381 3690 338pharmaproduct.n@gmail.com

Naphazolini hydrochloride rhinoguttae 1‰

Nafazolin kapi za nos za odrasle

Naphazolini hydrochloride rhinoguttae 1‰

Nafazolin kapi za nos (1‰) su dekongestiv, što znači da ublažava simptome zapušenog nosa i povećane sekrecije. Nafazolin-hidrohlorid sužava proširene krvne sudove u sluznici nosa. Smanjenjem protoka krvi smanjuje se otok i sekrecija sluznice nosa, povećava prohodnost nosnih šupljina i lakše je dreniranje sekreta iz sinusa. Delovanje nafazolin kapi za nos 1‰ nastupa brzo, u roku od 5 minuta od ukapavanja u nos i traje 2 do 6 sati.

Koristi se kod:

– Akutne i hronične kijavice (rinitis)

– Rinosinuzitis-a

– Zapaljenja srednjeg uha u kombinaciji sa prehladom

– Krvarenja iz nosa

– Priprema za rinološki pregled

Nafazolin kapi za nos 1‰ su namenjene za spoljašnju – nazalnu upotrebu kod odraslih osoba. Ove kapi se uglavnom dobro podnose i ako se pravilno primenjuju retko izazivaju nuspojave.

Kod primene prevelikih doza ili prečeste primene može se pojaviti lokalni nadražaj sluznice nosa praćen bolnim peckanjem, kijanjem ili osećajem suvoće. Dugotrajna primena ovog leka može uzrokovati reaktivnu hiperemiju (crvenilo i otok) sluznice nosa i atrofični rinitis!

Ukoliko lekar nije drugačije propisao, u obe nozdrve ukapati 1 – 2 kapi rastvora u razmacima od 4-6 sati, najduže 5-7 dana u kontinuitetu. Posle ukapavanja rastvora nozdrve se blago stisnu i navedeni položaj treba zadržati još kraće vreme. Ako zapušenost nosa i dalje traje i lečenje treba da se nastavi, potrebno je napraviti pauzu od 3 – 5 dana.