srenPon - Pet 08:00 - 17:00 +381 3690 338pharmaproduct.n@gmail.com

Naphazolini hydrochloride rhinoguttae 0.5‰

Nafazolin kapi za nos za decu

Naphazolini hydrochloride rhinoguttae 0,5‰

Nafazolin kapi za nos (0,5‰) su dekongestiv, što znači da ublažava simptome zapušenog nosa i povećane sekrecije. Nafazolin-hidrohlorid sužava proširene krvne sudove u sluznici nosa. Smanjenjem protoka krvi smanjuje se otok i sekrecija sluznice nosa, povećava prohodnost nosnih šupljina i lakše je dreniranje sekreta iz sinusa. Delovanje nafazolin kapi za nos 0,5‰ nastupa brzo, u roku od 5 minuta od ukapavanja u nos i traje 2 do 6 sati.

Koristi se kod:

– Akutne i hronične kijavice (rinitis)

– Rinosinuzitis-a

– Zapaljenja srednjeg uha u kombinaciji sa prehladom

– Krvarenja iz nosa

– Priprema za rinološki pregled

Nafazolin kapi za nos 0,5‰ su namenjene za spoljašnju – nazalnu upotrebu kod dece starije od 6 godina.

Kod primene prevelikih doza ili prečeste primene može se pojaviti lokalni nadražaj sluznice nosa praćen bolnim peckanjem, kijanjem ili osećajem suvoće. Dugotrajna primena ovog leka može uzrokovati reaktivnu hiperemiju (crvenilo i otok) sluznice nosa i atrofični rinitis!

Ukoliko lekar nije drugačije propisao, deci starijoj od 6 godina u obe nozdrve ukapati 1-2 kapi rastvora, u razmacima od 6 sati, najduže 3-5 dana u kontinuitetu. Posle ukapavanja rastvora nozdrve se blago stisnu i navedeni položaj treba zadržati još kraće vreme. Ako zapušenost nosa i dalje traje i lečenje treba da se nastavi, potrebno je napraviti pauzu od 3 – 5 dana.