Sterilni galenski lekovi

Acidi borici oculoguttae 3%,
Kapi za oči – rastvor borne kiseline 3%, sterilan, 10ml
Kapi za oči – sterilan vodeni rastvor borne kiseline (3%) ima blago antiseptično, adstringentno, antiflogistično i antimikotično delovanje. Koristi se u terapiji infekcija oka, otoka i crvenila. Namenjen je za upotrebu kod dece i odraslih osoba. Primenjuje se ukapavanjem.

Acidi borici solutio 3%, sterilan, 100ml i 380ml
Sterilan rastvor borne kiseline, 100ml i 380ml
Sterilan vodeni rastvor borne kiseline (3%) ima blago antiseptično, adstringentno, antiflogistično i antimikotično delovanje. Kod oštećene kože baznim supstancama rastvor borne kiseline deluje kao antidot.
Primenjuje se u terapiji kožnih infekcija, otoka, crvenila i opekotina prvog stepena prouzrokovanih bazom.
Namenjen je za spoljašnju upotrebu kod dece i odraslih osoba.

Aetacridini lactas solutio 0,1% (Rivanoli solutio), sterilan, 380ml
Sterilan rastvor etakridin-laktata (Rivanola) 0,1%
Vodeni rastvor rivanola (0,1%) deluje antiseptično i bakteriostatski. Rivanol spada u grupu akridinskih boja koje su snažni antiseptici i naročito je efikasan protiv bakterija posebno sojeva streptokoka i stafilokoka. Za razliku od ostalih antiseptika, ne umanjuje se njegov baktericidni učinak u prisustvu belančevina seruma, već se naprotiv još više povećava.
Primenjuje se kao sredstvo za dezinfekciju kože, sluznica i rana.
Koristi se:
• Za ispiranje rana
• Kod opekotina manjeg stepena
• Za tretiranje rana posle epiziotomije: ubrzava zarastanje rane, daje prijatan osećaj hlađenja, smanjuje otok, sprečava infekciju
• Za ispiranje slušnog kanala (kod jače sekrecije iz uva).
Rastvor rivanola je namenjen za spoljašnju upotrebu kod dece i odraslih osoba.
Za primenu na koži, sluzokoži i ispiranje rana koristi se neerazblažen 0,1% rastvor.
Za ispiranje slušnog kanala koristi se razblažen rastvor (1 kašika na ¼ litra mlake vode)

Sterilni galenski lekovi

Nesterilni galenski lekovi

Acidi borici solutio 3%, 1000ml
Rastvor borne kiseline 3%, 1000ml
Vodeni rastvor borne kiseline (3%) ima blago antiseptično, adstringentno, antiflogistično i antimikotično delovanje.
Kod oštećene kože baznim supstancama rastvor borne kiseline deluje kao antidot.
Primenjuje se lokalno na kožu u vidu obloga kod infekcija, otoka, crvenila i opekotina prvog stepena prouzrokovanih bazom.
Namenjen je za spoljašnju upotrebu kod dece i odraslih osoba.

Nafazolin hidrohlorid solutio 1‰, 10ml
Nafazolin kapi za nos za odrasle
Nafazolin kapi za nos (1‰) je dekongestiv, što znači da ublažava simptome zapušenog nosa i povećane sekrecije. Nafazolin-hidrohlorid sužava proširene krvne sudove u sluznici nosa. Smanjenjem protoka krvi smanjuje se otok i sekrecija sluznice nosa, povećava prohodnost nosnih šupljina i lakše dreniranje sekreta iz sinusa.
Delovanje nafazolin kapi za nos 1‰ nastupa brzo, u roku od 5 minuta od ukapavanja u nos i traje 2 do 6 sati.
Koristi se kod:
– Akutne i hronične kijavice (rinitis)
– Rinosinuzitis-a
– Zapaljenja srednjeg uha u kombinaciji sa prehladom
– Krvarenja iz nosa
– Priprema za rinološki pregled.

Nafazolin kapi za nos 1‰ su namenjene za spoljašnju-nazalnu upotrebu kod odraslih osoba. Ove kapi se uglavnom dobro podnose i ako se pravilno primenjuju retko izazivaju nuspojave.
Kod primene prevelikih doza ili prečeste primene može se pojaviti lokalni nadražaj sluznice nosa praćen bolnim peckanjem, kijanjem ili osećajem suvoće.
Dugotrajna primena ovog leka može uzrokovati reaktivnu hiperemiju (crvenilo i otok) sluznice nosa i atrofični rinitis!
Ukoliko neka neželjena reakcija postaje ozbiljna ili primetite neku neželjenu reakciju koja nije navedena u uputstvu za lek, o tome treba obavestiti lekara ili farmaceuta.
Ukoliko lekar nije drugačije propisao, u obe nozdrve ukapati 1 – 2 kapi rastvora u razmacima od 4-6 sati, najduže 5 dana u kontinuitetu. Posle ukapavanja rastvora nozdrve se blago stisnu i navedeni položaj treba zadržati još kraće vreme. Ako zapušenost nosa i dalje traje i lečenje treba da se nastavi, potrebno je napraviti pauzu od 3 – 5 dana.

Nafazolin hidrohlorid solutio 0, 5‰, 10ml
kapi za nos za decu

Nafazolin kapi za nos (0,5‰) je dekongestiv, što znači da ublažava simptome zapušenog nosa i povećane sekrecije. Nafazolin-hidrohlorid sužava proširene krvne sudove u sluznici nosa. Smanjenjem protoka krvi smanjuje se otok i sekrecija sluznice nosa, povećava prohodnost nosnih šupljina i lakše dreniranje sekreta iz sinusa.
Delovanje nafazolin kapi za nos 0,5‰ nastupa brzo, u roku od 5 minuta od ukapavanja u nos i traje 2 do 6 sati.
Koristi se kod:
– Akutne i hronične kijavice (rinitis)
– Rinosinuzitis-a
– Zapaljenja srednjeg uha u kombinaciji sa prehladom
– Krvarenja iz nosa
– Priprema za rinološki pregled.

Lek je namenjen, za spoljašnju upotrebu, deci starijoj od 6 godina.
Ukoliko lekar nije drugačije propisao, deci starijoj od 6 godina u obe nozdrve ukapati 1-2 kapi rastvora, u razmacima od 6 sati, najduže 3-5 dana u kontinuitetu. Posle ukapavanja rastvora nozdrve se blago stisnu i navedeni položaj treba zadržati još kraće vreme. Ako zapušenost nosa i dalje traje i lečenje treba da se nastavi, potrebno je napraviti pauzu od 3 – 5 dana.

Hydrogenii peroxidi solutio diluta, 1000ml
Diluirani hydrogen-peroksid
Hidrogen (vodonik peroksid) je nestabilno jedinjenje kiseonika i vodonika, koji se spontano raspada na vodu i nascentni kiseonik, poseban oblik vrlo reaktivnog kiseonika. Antiseptično i dezinficijentno dejstvo hidrogena zasniva se na delovanju ovog nascentnog kiseonika, koji je vrlo jako oksidaciono sredstvo i oksiduje mikroorganizme, ali i epidermalne ćelije kože. Zbog toga je važna koncentracija hidrogena koja se upotrebljava. Antiseptično i dezinficijentno dejstvo ima tropostotni rastvor hidrogena. Antiseptici se koriste u manjim koncentracijama, a deluju tako što sprečavaju rast i razvoj mikroorganizama, oni su bakteriostatici. Ako se radi o većim koncentracijama tada ih nazivamo dezinficijensi. Oni ubijaju mikroorganizme i baktericidna su sredstva.
Osnovne primene razblaženog vodonik peroksida (3%) su:
– dezinfekcija kože i čišćenje rana
– ispiranje grla i sluznica
Za dezinfekciju kože i čišćenje rana koristi se nerazblaženi vodonik peroksid (3%), a za ispiranje sluznica rastvor (3%) hidrogena razblažiti u odnosu 1:10.

Aethanolum dilutum, 1000ml
Razblaženi etanol (70%)
Razblaženi etanol najbolje antiseptičko delovanje ispoljava u koncentraciji od 70%. Povećanjem koncentracije antiseptičko dejstvo slabi. Antiseptično delovanje ostvaruje denaturacijom ćelijskih membrane.
Koristi se i za dezinfekciju radnih površina, instrumenata i kože.
Alkoholne obloge koriste se za smanjenje povišene telesne temperature.
Etanol se upotrebljava kao protivotrov kod trovanja metanolom, jer kompetitivnom inhibicijom sprečava prevođenje metanola u formaldehid i dalje do mravlje kiseline.

Nesterilni galenski lekovi