Preparati opšte namene

Prečišćena voda – Aqua purificata 1000ml
Voda je jedna od najčešće korišćenih sirovina u farmaceutskoj industriji. Dobija se jonskom ili termičkom obradom vodovodne vode. Noviji način dobijanja prečišćene vode je procesom reverzne osmoze. Cilj je da se vodovodna voda oslobodi prisustva katjona i anjona (jona koji daju tvrdoću vodi).
Važeća svetska literatura (Ph Eur 8) dozvoljava provodljivost vode do 3,98 µS, a pH između 5 i 7. Prečišćena voda:
• sposobna je da rastvori veliki broj lekovitih supstanci,
• kompatibilna je sa velikim brojem supstanci,
• pogodna je za upotrebu sa fiziolškog aspekta, s obzirom na to da je sastavni deo ćelije i glavni sastojak telesnih tečnosti, a uvek kada se lek primenjuje u vidu vodenog rastvora, resorpcija je brza i kompletna,
• ima pogodne fizičko – hemijske osobine: veliku vrednost dielektrične konstante, izak pritisak pare, visoku tačku ključanja, dobru provodljivost (ove osobine su posledica građe molekula vode i nastanka agregata asociranih molekula vode.

Prečišćena voda se najviše koristi za:
• izradu preparata, kao ekscipijens, odnosno rastvarač, (rastvori, suspenzije, ekstrakti, parenteralni preparati, preparati za uši, nos…),
• pri sintezi lekovitih supstanci i pomoćnih supstanci,
• za rekonstrukciju nekih preparata: npr. Antibiotski sirupi,
• za pranje i čišćenje sudova, ambalaže, proizvodnih uređaja i prostora,
• u procesu sterilizacije (sterilizacija zasićenom vodenom parom),
• u analitici lekovitih supstanci i farmaceutskih preparata,

Polumasni vitaminski krem, 50ml
Osvežavajući vlažeći krem BEZ PARABENA
Sastav: Paraffinum liquidum, Cholesterolum, Oleum amygdalae, Vaselinum album, Oleum Jojoba, Cera lanae, Tocoferol, Aqua purificata, Parfem
Cilj primene preparata za negu i zaštitu kože lica i vrata je vraćanje vlažnosti koži čime ona postaje elastična, jedra i nežna. Postoji više načina vraćanja vlažnosti kože, a izdvajaju se dva osnovna: primena preparata sa velikim sadržajem vode pri čemu se vlaga koži neposredno-direktno vraća i nanošenje okluzivnog-masnog sloja koji sprečava isparavanje vode iz kože i povlačenje vode iz dubljih slojeva kože u površinski sloj.
Polumasni vitaminski krem sadrži 63% vode i prirodne komponente masne faze. Ne sadrži konzervanse, a sadržaj emulgatora i drugih stabilizatora je sveden na minimum. Sadržaj tokoferola daje kremu antioksidantna svojstva. Koriste ga osobe koje imaju mešoviti tip kože, pri čemu je mastan deo pojas središnjeg dela čela, nos i prdeo oko nosa, deo oko usta i brada, a ostali deo suv. Nakon nanošenja krema, osećaj zategnute kože menja prijatan osećaj elastične kože. Zavisno od tipa kože, krem se može primenjivati preko dana ili uveče.

Masni vitaminski krem, 50ml
Masni krem za suvu i osetljivu kožu BEZ PARABENA
Sastav: Paraffinum liquidum, Tocoferol, Oleum amygdalae, Isopropyl myristat, Vaselinum album, Cera lanae, Cetaceum, Cera alba, Aqua purificata, Parfem
Masni vitaminski krem ima veliki sadržaj prirodnih masnih materija, minimalan sadržaj stabilizatora/emulgatora, tokoferol kao prirodni antioksidans i bez parabeena je.
Hidratacija kože postiže se okluzijom površinskih slojeva kože. Namenjen je suvoj i osetljivoj koži. Takože je pogodan i kod starije kože kod koje je lučenje prirodnih masnih materija smanjeno u starijoj dobi.

Antirid, 20ml
Krem za negu i regeneraciju kože oko očiju i očnih kapaka BEZ PARABENA
Sastav: Vaselinum album, Cera lanae, Cholesterolum, Cetaceum, Cera alba, Paraffinum liquidum, Butirum Cacao, Aqua purificata, Parfem
Predeo oko očiju je naročito osetljiv na gubitak vode iz kože, jer se taj nedostatak manifestuje kao tanke linije-bore.
Zato je korisno na kožu oko očiju nanositi uveče u tankom sloju krem koji sadrži prirodne masne materije.

Krem za ruke, 100ml
Hidratantni zaštitni krem za ruke sa silikonskim uljem
Sastav: Paraffinum liquidum, Galenol, Carbamidum, Vaselinum album, silikonsko ulje, Isopropyl miristat, Methyl paraben, Propyl paraben, Parfem, Aqua purificata
Krem deluje emolijentno, čini kožu mekom, glatkom i elastičnom. Zahvaljujući sastavu, krem se trenutno upija, ne ostavljajući lepljiv trag. Silikonsko ulje u kremu štiti kožu od prevelikog isušivanja usled čestog pranja ruku zbog čeka je praktičan za upotrebu kod osoba u zdravstvu i domaćinstvu. Zbog jednostavne upotreba i brzog upijanja u kožu ruku, krem se koristi u toku rada ne ometajući funkcionisanje zbog nanošenja krema.

Gel protiv celulita, 100ml, 1000g
Sastav: ekstakt bršljana, glicerol, nipagin, nipazol, karbopol, alkohol, trietanolamin, prečišćena voda
Celulit je posledica poremećene mikrocirkulacije u potkožnom tkivu i nagomilavanja štetnih produkata metabolizma. Za delovanje gela protiv celulita odgovoran je glikozid hederin iz bršljana, koji deluje na krvne sudove, povećavanjem cirkulacije, što je potpomognuto masažom tokom nanošenja/utrljavanja gela u kožu.
Preporučuje se da se gel nanosi 2 puta dvevno, posle tuširanja, na mesta zahvaćena celulitom i masirati kružnim pokretim u trajanju od 5-10 minuta.

Gel za ultrazvuk, 1000g
Sastav: Karbopol, trietanolamin, glicerol, pulvis konzervans i prečišćena voda. Gel za ultrazvuk se koristi kao kontaktni medijum pri ultrazvučnim snimanjima, nije toksičan i ne izaziva iritaciju na koži. Gel nije štetan i ne izaziva koroziju ultrazvučne sonde i ima određene tehničke karakteristike: omogućava prostiranje brzina zvuka, odgovarajući viskozitet i pH vrednost 5.5-8.

Gel protiv znojenja nogu-Methenamin gel, 100ml
20% gel protiv neprijatnog mirisa.
Koristi se kod preteranog znojenja i neprijatnog mirisa nogu. Delovanje: Metenamin u kiseloj sredini oslobađa formaldehid koji deluje antimikrobno, na bakterije i gljivice sa površine kože koje se hrane sastocima izlučenog znoja i prouzrukuju nastajanje neprijatnog mirisa.
Upotreba: Čiste noge mazati gelom u tankom sloju 2 – 3 puta nedeljno. Efikasnost se povećava ako se pre upotrebe čistih čarapa vrši dezinfekcija obuće odgovarajućim dezinfekcionim puderom.

Supragel, 100ml
Antiinflamatorni, antiseptični I adstringentni gel
Sastav: tečni ekstrakti kamilice, bokvice i kantariona, karbopol, glicerol, metil i propil paraben, trietanolamin i prečišćena voda.
Sastojci ekstrakta kamilice deluju inhibitorno na medijatore inflamacije. Ekstrakt bokvice doprinosi baktericidnom i antiseptičnom dejstvu gela i brzom zarastanju površinskih rana, dok kantarion svojim adstringentnim delovanjem utiče na povlačenje simptoma inflamacije. Odgovarajućom kombinacijom ekstrakta kamilice, bokvice i kantariona u supragelu ostvaruje se u potpunosti terapeutski efekat.
Supragel se primenjuje na upaljenu kožu, površinske ozlede kože, bol, opekotine, ubode insekata, povrede udarcem.
Upotrebljava se tako što se 2-3 puta dnevno gel nanosi na ozleđeno mesto.

Tonik za osetljivu kožu, 175ml
Sastav: Tween 80, tinkura neven i prečišćena voda. Površinski aktivnu materiju (Tween 80) uklanja naslage sa površine kože, koje potiču od nečistoća iz vazduha i životne sredine kao i od šminke i kozmetičkih preparata koji se tokom dana nanose na kožu lica i vrata. Vodeno-alkoholni ekstrakt nevena (T-ra Calendulae) svojim antiseptičnim delovanjem utiče na otklanjanje crvenila i oštećenja na površini kože. Zbog malog sadržaja alkohola (13%) može se koristiti svakodnevno za čišćenje kože lica i vrata.

Losion za čišćenje lica, 175ml
Sastav: salicilna kiselina, tinktura benzoe, tinktura kamilice, alkohol i prečišćena voda.
Losion za čišćenje lica se koristi za temeljno čišćeje kože lica i dekoltea od nečistoća, viška sebuma i masnih naslaga. Upotrebljava se jednom nedeljno ili češće ukoliko se radi o masnoj i problematičnoj koži. Zahvaljujući svom sastavu, losion deluje antiseptično i antiinflamatorno čime se uklanjaju eventualne infekcije kože. Blagim keratolitičkim delovanjem salicilne kiseline uklanjaju se izumrle ćelije sa površine kože, a tinktura benzoe svojim adstringentnim delovanjem zatvara pore lojnih i znojnih žlezda te tako štiti kožu od pojave upalnih procesa.

Mleko za skidanje šminke, 175ml
Blago hidratantno mleko za skidanje šminke i nečistoća sa kože
Sastav: Paraffinum liquidum, Oleum Amygdalae, Cera lana, Vaselinum album, Isopropyl miristat, Methyl paraben, Propyl paraben, Parfem, Aqua purificata
Zbog sadržaja dovoljne količine masnih materija i vode, mleko efikasno uklanja i lipofilne i hidrofilne naslage nečistoće i šminku sa površine kože lica i vrata. Koži ostavlja prijatan osećaj mekoće.

Mleko za negu tela, 175ml
Hidratantno mleko za svakodnevnu negu kože celog tela
Sastav: Paraffinum liquidum, Oleum Amygdalae, Cera lana, Vaselinum album, Isopropyl miristat, Methyl paraben, Propyl paraben, Parfem, Aqua purificata
Vraća vlagu i mekoću koži tela posle kupanja.

Preparati opšte namene